Skip to content Skip to left sidebar Skip to footer

Observator Astronomic Mărișel

Observator astronomic Mărişel a fost construit de doi doctoranzi şi de patronul unei firme din Cluj, din fonduri proprii. Totul a început în urmă cu 8 ani, când cei doi cercetători au decis că platoul Munţilor Apuseni este cel mai bun loc pentru cercetările lor. Aici, cerul este senin în cea mai mare parte a anului, astfel că observatorul este unul dintre cele mai performante puncte de observare a spaţiului cosmic din ţară.

Observatorul Astronomic Mărișel dispune şi de dotări de ultimă generaţie, comandate din Statele Unite ale Americii. Ultima achiziţie este un telescop care a costat 11.000 de euro.

Nu doar astronomia este studiată la Mărişel. Fizicianul Paul Dolea, cel care petrece cel mai mult timp la observator, se ocupă şi de investigarea undelor radio din jurul Pământului. Unul dintre studiile sale vizează detectarea din timp a cutremurelor prin analiza modificărilor ionosferei. Altul urmăreşte identificarea furtunilor electrice.

La Observatorul Astronomic Mărișel au avut loc până acum zeci de tabere şcolare, iar în luna septembrie au organizate primele cursuri de astronomie şi radioastronomie pentru profesori, la care care au participat şi specialişti ai Agenţiei Spaţiale Europene.

Ultima actualizare: 07:10 | 21.09.2023

Sari la conținut