Bust Pelaghia Roșu din Mărișel
Pelaghia Roșu, eroina comunei Mărișel, este onorată printr-un bust, aflat în fața școlii gimnaziale de aici, care îi și poartă numele. La comanda domnului Ioan Maris, în anii 1996 – 1997, bustul a fost realizat de către sculptorul Emil Crețu, la turnătoria metalului din Cluj, cu bronzul donat de către Asociația Avram Iancu.
Monumentul ne deschide o frumoasă filă a istoriei romanești…
Anul 1849 a fost unul dintre cele mai importante momente din istoria Mariselului. În acel an au avut loc trei confruntări între armatele ungare și mariseni. Prima confruntare a avut loc la 1 februarie pe înălțimea « Vârfului Bătrână », iar a doua confruntare a fost la 12 martie pe înălțimea Grohotu, unde în sprijinul bărbaților s-au alăturat și femeile conduse de Pelaghia Roșu, mama centurionului, și unde cei 1600 de honvezi au fost înfrânți.
Ultima confruntare a avut loc în zilele de 5 și 6 iulie pe platoul Fântânele, unde Pelaghia Roșu, împreună cu alte femei s-au deghizat în bărbați pentru a descuraja dușmanul la vederea mulțimii de luptători. Astfel, pe lângă oastea de 3000 de ostași, care a fost înfrântă, în luptă a fost omorât și comandantul Paul Vasvary. Această victorie a determinat întreruperea definitivă a încercărilor maghiare de a pătrunde în Munții Apuseni pentru a-i anexa Ungariei, iar Pelaghia Roșu, înmormântată în cimitirul vechi din Mărișel, rămâne pentru totdeauna mândria comunei.